Αναμνήσεις ενός εξόριστου

"Ηταν 27 Ιούλη του 1947, όταν έφτασαν στο νησί Τρίκερι οι πρώτοι εξόριστοι ΕΠΟΝίτες και ηλικιωμένοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όσοι άλλοι ανήμποροι αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα της κατοχής βρίσκονταν εκτός φυλακής και χώρων εξορίας.

Στις 10-7-47 με διαταγή του Ζέρβα (υπουργού τότε Δημόσιας Τάξης), τα όργανα της Ασφάλειας τη νύχτα προς τις 11-7-47 πραγματοποίησαν επιχείρηση - «σκούπα» στα σπίτια των αγωνιστών στην πόλη της Καρδίτσας και στα χωριά του νομού. Οσοι συλλαμβάνονταν στοιβάζονταν σε σχολικές αίθουσες. Σε χώρους διαστάσεων 6 Χ 9 μέτρων στρίμωχναν έως 40 άτομα.

Δεκαπέντε μέρες πέρασαν με πιέσεις και μουρμούρες, για να μας πάρουν μια «δήλωση μετανοίας». Κανείς δεν υπέκυψε, ακόμη και οι πιο άρρωστοι συναγωνιστές. Αργότερα, στον τόπο της εξορίας, μάθαμε το χρόνο εκτόπισης που ήταν δώδεκα μήνες.

Στις 26-7-47 μάς φορτώνουν στα βαγόνια του τρένου. «Ιπποι 6, άνδρες 24» έγραφαν αυτά απ' έξω, αλλά για μας έγιναν «άνδρες 54»... Ξαφνικά γέμισε ο σιδηροδρομικός σταθμός από αναστατωμένες γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα και ώρα (11 π.μ.) σ' ένα εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο σταθμό, καθώς είχε τοπική γιορτή. Ο «καρβουνιάρης», όμως, ξεκίνησε αγκομαχώντας για το Βόλο, χωρίς άλλες διαδικασίες.

Σούρουπο φτάσαμε μπροστά σ' ένα αρματαγωγό στο λιμάνι του Βόλου. Γρήγορα - γρήγορα μας σπρώχνουν μέσα. Δίπλα μας τοποθετούνται και τα υλικά περίφραξης του στρατοπέδου.

Την άλλη μέρα 27-7-47 ξημερώσαμε σ' έναν ομαλό όρμο στα νότια του νησιού Τρίκερι με μέτωπο προς τη Δύση και απέναντι από δύο μικρά ξερονήσια (βραχονησίδες). Με τα υλικά περίφραξης κλείσαμε τη βορινή πλευρά, από θάλασσα σε θάλασσα και από δυσμάς προς ανατολάς. Τα ατομικά ή διπλά αντίσκηνα τοποθετήθηκαν στη δυτική πλευρά που μας 'βγαλαν και σε απόσταση 300 έως 400 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Ετσι, άρχισε η εγκατάσταση και λειτουργία του στρατοπέδου εξορίας στο νησί Τρίκερι την 27η Ιούλη του 1947.

Αργότερα, έφεραν κι άλλους συντρόφους, παλιούς αγωνιστές που μας μάθανε πολλά εμάς τους νέους για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες!!

Τελικά, η ποινή μας μειώθηκε και τον Μάρτη του 1948 αποφυλάκισαν ορισμένους από μας, νέους και ηλικιωμένους. Εμαθα ότι μετά πήγαν κυρίως γυναίκες εξόριστες, οι οποίες και κάναν ξακουστό το νησί με την αγωνιστικότητα και την κουλτούρα τους".

Ορέστης Γ. ΝΤΟΤΣΙΚΑΣ
19χρονος τότε ΕΠΟΝίτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιχείρηση Γοργοπόταμος: Μύθοι και αλήθειες...

18 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή