9 ΜΑΗ 1945 - Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών




Εξήντα έξη χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αυτό που επιδιώκεται να αποκρυφτεί είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα, κυρίως, της δράσης της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή η πραγματικότητα ξεπηδούσε από τα πεδία των μαχών. Και αν τότε κανείς δεν ήταν σε θέση να την αμφισβητήσει, σήμερα αυτό ουδόλως αναφέρεται, πολύ περισσότερο που υποβαθμίζεται από την επίσημη ιστορία αυτή η ίδια η σημασία της αντιφασιστικής νίκης.

Η γερμανική συνθηκολόγηση

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος για την Ευρώπη τελείωσε στις 9 Μαΐου του 1945 43 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ή αλλιώς την 0.43' π.μ., όταν οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι της χιτλερικής Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων της αντιφασιστικής συμμαχίας υπέγραψαν την Πράξη Συνθηκολόγησης άνευ όρων της χώρας τους. Η υπογραφή της Πράξης Συνθηκολόγησης έγινε στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου. Από γερμανικής πλευράς παραβρέθηκαν οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.

Εκ μέρους των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας παρόντες ήταν: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από τις ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από μέρους της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί. Την τελετή της γερμανικής συνθηκολόγησης παρακολούθησε ο τότε Σοβιετικός υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γ. Βισίνσκι, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς από την ΕΣΣΔ και τη Δύση.

«Εμείς, οι αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων - είπε ο στρατάρχης Ζούκοφ ανοίγοντας τη συνεδρίαση - είμεθα εξουσιοδοτημένοι από τις κυβερνήσεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού να δεχτούμε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας από τη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση. Καλέσατε στην αίθουσα τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης».

Μόλις η γερμανική αντιπροσωπεία μπήκε στην αίθουσα, ο Ζούκοφ ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι εν λόγω Γερμανοί στρατιωτικοί είχαν εξουσιοδότηση να υπογράψουν τη συνθηκολόγηση. Κι όταν αυτό επιβεβαιώθηκε, άρχισε η διαδικασία της υπογραφής. Πρώτος υπέγραψε ο στρατάρχης Κάιτελ και στη συνέχεια ακολούθησαν ο στρατηγός Στουμπφ και ο ναύαρχος Φον Φρίντερμπουργκ. Τώρα πια ο πόλεμος είχε τερματιστεί και τυπικά.

Στο πρώτο της άρθρο η Πράξη Συνθηκολόγησης δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Εγραφε: «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεών μας κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό τη γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».
Η θυσία του σοβιετικού λαού

Το πρωί της 9ης Μαΐου ο πόλεμος για την Ευρώπη ήταν παρελθόν. Ενα φρικιαστικό παρελθόν, που όσο μεγάλη κι αν ήταν η χαρά της νίκης, δεν μπορούσε να το σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων, ιδιαίτερα των σοβιετικών ανθρώπων. Πάνω από 20.000.000 νεκρούς είχε δώσει η Σοβιετική Ενωση για να ξημερώσει η 9η Μαΐου. Δύο στους πέντε νεκρούς του πολέμου ήταν Σοβιετικοί πολίτες, ενώ το σύνολο των νεκρών της Αγγλίας και των ΗΠΑ ήταν αντίστοιχα 375.000 και 405.000. Επίσης οι χιτλερικοί κατέστρεψαν στη σοβιετική γη 1.710 πόλεις και κωμοπόλεις, έκαψαν και ξεθεμελίωσαν πάνω από 70 χιλιάδες χωριά, κατέστρεψαν 32 χιλιάδες περίπου βιομηχανικά εργοστάσια, 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικές γραμμές, λήστεψαν 98 χιλιάδες κολχόζ, 1.876 σοβχόζ, 2.890 μηχανοτρακτερικούς σταθμούς.

Το συνολικό ύψος των υλικών ζημιών από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια αναλογούν στην ΕΣΣΔ. Αν τώρα σ' αυτό το ποσό προστεθούν και τα 357 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι οι σοβιετικές πολεμικές δαπάνες, τότε προκύπτει ότι ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.

Πρέπει, τέλος, να αναφερθεί και μια άλλη κατηγορία στοιχείων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου που δείχνει την προσφορά της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη. Συγκεκριμένα, στις μάχες που έγιναν στο σοβιετογερμανικό μέτωπο η χιτλερική Γερμανία έχασε το 80% της δύναμης της. Από τις 22/6/1941 που τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ έως τις 9/5/1945 στο Ανατολικό Μέτωπο καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 607 γερμανικές μεραρχίες, αριθμός που είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος σε σχέση με τις απώλειες των Ναζί σε όλα τ' άλλα μέτωπα είτε στη Βόρειο Αφρική, είτε στην Ιταλία, είτε στη Δυτική Ευρώπη.

Αν σημειώνουμε την προσφορά της ΕΣΣΔ για την επίτευξη της αντιφασιστικής νίκης, δεν το κάνουμε για να μειώσουμε τη θυσία των υπολοίπων λαών για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που ήταν η συντριβή του φασιστικού άξονα. Αλλωστε ένας λαός που πρωτοστάτησε για τη συντριβή του φασισμού κι αναδείχτηκε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές θυσιών στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο είναι ο ελληνικός λαός. Η ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΣΣΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι χωρίς τη δική της προσφορά θυσιών, είναι αμφίβολο αν τελικά θα υπήρχε αντιφασιστική νίκη και απολύτως βέβαιο πως αν η νίκη αυτή γινόταν κατορθωτή, θα ήταν ποιοτικά διαφορετική απ' ό,τι τη γνωρίσαμε. Οι ελευθερίες που γνώρισαν οι λαοί σε Ανατολή και Δύση μετά τον πόλεμο ασφαλώς δε θα υπήρχαν ή θα υπήρχαν στο ελάχιστο αν απουσίαζε από το ιστορικό μεταπολεμικό προσκήνιο η ισχυρή Σοβιετική Ενωση που γνωρίσαμε. Η σημερινή απουσία της επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αλλά κι αν ακόμη τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφουμε, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι χωρίς την ΕΣΣΔ η ήττα του φασιστικού άξονα θα καθυστερούσε δραματικά και το κόστος θα ήταν ανυπολόγιστα τεράστιο, σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε, για ολόκληρη την ανθρωπότητα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιχείρηση Γοργοπόταμος: Μύθοι και αλήθειες...

18 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή