ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΦΑΚΑΚΙΟΥ-7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944



                Η κατάμεστη από κόσμο, κεντρική πλατεία των Ανωγείων «Αρμί»


Με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Ανωγείων του ΚΚΕ, και του παραρτήματος της  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/8/2013εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Σφακακιού για τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την ιστορική μάχη, όπου ο εφεδρικός ΕΛΑΣ  απελευθέρωσε 90 γυναικόπαιδα από τα χέρια των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι κάτοικοι του Ανωγείων, όπου γέμισαν την κεντρική πλατεία «Αρμί» .
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Φασουλά Βασίλη, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ανωγείων του ΚΚΕ, όπου καλωσόρισε τους φίλους και τις φίλες του Κόμματος, τους χωριανούς που τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα διδάγματα της μάχης που δόθηκε στο Σφακάκι.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης, πρώην μαχητής του ΕΛΑΣ, όπου με ένα μοναδικό και αυθεντικό τρόπο ανέλυσε το ιστορικό γεγονός με πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους να μάθουν, και τους μεγαλύτερους να θυμηθούν τα γεγονότα της ηρωικής μάχης στις 7 Αυγούστου του 1944. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα. είπε: «Στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν "Σήφης" συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, θα μεταβεί στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά) όπου είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.
Λίγες βδομάδες πριν, η Κομματική Οργάνωση Ανωγείων του ΚΚΕ είχε πάρει απόφαση να κτυπήσει ανοιχτά τους Γερμανούς όποτε και αν ερχόταν ξανά στα Ανώγεια. Έτσι, με τον ερχομό του "Σήφη" και της ομάδας του, η οκταμελής ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων οπλίζεται κατάλληλα και περιμένει στη θέση Σφακάκι. Εκεί θα αιφνιδιάσουν τον "Σήφη" και την παρέα του και θα ελευθερώσουν από τα χέρια τους τα γυναικόπαιδα. Άπαντες οι γερμανοϊταλοί σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται. Κανείς από τους αντάρτες και τους ομήρους δεν θα τραυματιστεί. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος και η επιχείρηση κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Μανόλης Μανουράς (Σμαϊλομανόλης)».
Έπειτα ακολούθησε απαγγελία του ποιήματος Φώτη Αγγουλέ «Ο δρόμος μας» , ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Περατσάκης, γραμματέας του ΝΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ ο οποίος τόνισε: «Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη μαζική παρουσία της νεολαίας των Ανωγείων στη σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου για να τιμήσει τους αντάρτες που άφησαν το στίγμα τους και σε τούτα εδώ τα βουνά. Καλούμε τη νεολαία των Ανωγείων να εμπνευστεί από τα διδάγματα του τότε και να συνεχίσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του τόπου, παίρνοντας θέση  δίπλα στη ΚΝΕ και το ΚΚΕ, για μία καλύτερη ζωή, για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Ρεθύμνου, Γιάννης Πολυχρονάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της μάχης στο Σφακάκι, στον αγώνα του ΕΛΑΣ στην περιοχή, και στο σύγχρονο μήνυμα για οργανωμένη αντεπίθεση του λαού μας και στην ανάγκη δημιουργίας μιας πλατιάς Λαϊκής Συμμαχίας με σκοπό την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Πιο συγκεκριμένα: «Οι ιμπεριαλιστές, τα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί τους πρέπει να καταγραφούν στη συνείδηση των λαών ως οι υπεύθυνοι, βαθιά στιγματισμένοι για τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους. Για τα εκατομμύρια των νεκρών, των αναπήρων, των ξεκληρισμένων. Δε δίστασαν, ούτε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα, αρκεί να εξυπηρετήσουν τα κέρδη, την κυριαρχία και την καπιταλιστική εξουσία. Αυτή η αλήθεια ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα που οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις οξύνονται μεταξύ τους.
Η ιστορική αλήθεια δε μπορεί να παραποιηθεί στις συνειδήσεις των λαών, γιατί αυτή γράφηκε από την ίδια την πάλη των λαών, με το αίμα των λαών. Η μεγάλη νίκη που επισφραγίστηκε με την ανάρτηση της Κόκκινης Σημαίας, στις 9 Μάη στο Ράιχσταγκ (Γερμανική Βουλή) ήταν το αποτέλεσμα των αθάνατων εποποιιών που κατέγραψαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα όπου Γης, τα Εθνικοαπελευθερωτικά και Αντιφασιστικά Κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες, όπως το ηρωικό ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, που πήραν στις πλάτες τους τις αγωνίες και τα όνειρα του λαού.
Σήμερα, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την εργατική τάξη, αλλά και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας που συνθλίβονται από τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, που συρρικνώνονται όπως οι αγρότες, ή εξαφανίζονται, καταστρέφονται όπως οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι. Είναι αντικειμενικά προς το συμφέρον τους να ταχθούν ως σύμμαχοι στο πλευρό της εργατικής τάξης και να παλέψουν άμεσα όχι μόνο για την επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και με προοπτική την λαϊκή εξουσία, που στηρίζεται στην ανάπτυξη με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τη φτωχή αγροτιά, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την υπεράσπιση του κέρδους των μονοπωλίων».
Στο τέλος, η βραδιά έκλεισε με κρητικά παραδοσιακά και αγωνιστικά τραγούδια, από το συγκρότημα των Φασουλά-Καλλέργη. Συμμετείχε επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων, με τον χορευτικό του Σύλλογο, με κρητικούς και ανωγειανούς χορούς ενώ η εκδήλωση εξελίχτηκε σε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Κωστή Σταυρουλάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιχείρηση Γοργοπόταμος: Μύθοι και αλήθειες...

18 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή