«Έφυγε» ο αντιστασιακός Δημήτρης Βαλιμήτης (1926-2020).




Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, ο αντιστασιακός Δημήτρης Βαλιμήτης. Στην Κατοχή εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Παγκρατίου σε ηλικία 17 ετών. Πολέμησε εναντίον των Γερμανών, των ελληνόφωνων οργάνων τους και στα Δεκεμβριανά ενάντια στους Εγγλέζους, μέσα από τις γραμμές του 2ου Συντάγματος της 1ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ της Αθήνας.
Για την δράση του Δημήτρη Βαλιμήτη, ως ΕΠΟΝίτη μαθητή Γυμνασίου Παγκρατίου και ως ΕΛΑΣίτη των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, υπάρχει εκτενής αναφορά στο ντοκιμαντέρ : «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα.
Στο ψηφιακό αρχείο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης υπάρχει  καταγραμμένη η αναφορά του Δημήτρη Βαλιμήτη για την θυσία των τριών ΕΛΑΣιτών στο «Κάστρο του Υμηττού», τις μάχες με τα Τάγματα Ασφαλείας στις Ανατολικές Συνοικίες καθώς και τον Δεκέμβρη του 1944.
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 17 Γενάρη στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης. Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της Ηλιούπολης εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Κούλα, τα παιδιά του και τους συγγενείς τους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιχείρηση Γοργοπόταμος: Μύθοι και αλήθειες...

18 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή